CIRCUIT 2018-2019 Georgia, Armenia şi Azerbaijan de la 995 euro


CIRCUIT 2018-2019 Georgia, Armenia şi Azerbaijan de la 995 euro

Tbilisi – Ananuri – Stepantsminda – Gudauri – Gori – Uplistsikhe – Mtskheta – Sadakhlo – Haghpat – Sanahin – Dilijan – Sevan – Geghard – Garni – Erevan – Sighnaghi – Sheki – Shamaka – Baku – Gobustan

 

 

Program

 Ziua 1. București – Istanbul – Tbilisi
Întâlnirea grupului de călătorie va avea loc la aeroportul Henri Coandă. De aici, luăm un zbor spre Istanbul, unde avem escala, apoi ne vom îndrepta spre capitala Georgiei. Tbilisi, oraș așezat pe malul râului Mtkari, este cel mai mare din stat și a fost fondat în sec. al V-lea.

 Ziua 2. Tbilisi – Ananuri – Stepantsminda – Gudauri
După ce servim micul dejun începem descoperirea Georgiei, o țară fermecătoare, atât datorită frumuseților naturale, cât și istoriei sale captivante. Prima oprire este la Ananuri, unde vedem o fortăreață ridicată în sec. al XVII-lea, așezată pe malul lacului Khivali, care oferă o priveliște splendidă spre piscurile muntelui Caucazul Mare. În interiorul fortăreței descoperim două biserici, una dintre ele fiind Biserica Adormirii Maicii Domnului, acoperită cu sculpturi în piatră și fresce. În continuare ne deplasăm spre Stepantsminda, trecând prin stațiunea montană Gudauri, aflată în Pasul Javri, la o altitudine de 2395 m. Ne suim în mașini 4×4 cu care ne deplasăm spre Biserica Sfânta Treime, un remarcabil monument de arhitectură georgiană, localizată la 2170 m înălțime. În funcție de condițiile meteo, este posibil să putem observa Vârful Kazbeh, un vulcan stins cu o înălțime de 5033 m, cunoscut sub numele georgian de Mkinvartsveri. Conform mitologiei grecești, de pe acest munte a furat Prometeu focul zeilor, fiind apoi pedepsit de aceștia. Traseul continuă spre Cheile Dariali și Cascada Gveleti, localizate în apropierea graniței dintre Georgia și Rusia, de unde ne vom întoarce în Gudauri pentru cină și cazare.

 Ziua 3. Gudauri – Gori – Uplistsikhe – Mtskheta – Tbilisi
Itinerariul zilei ne duce mai întâi în orașul istoric Gori, locul de baștină al lui I.V Stalin, unde putem vizita un muzeu dedicat acestui personaj. Muzeul a fost închis după ce Georgia și-a câștigat independența, dar a fost apoi redeschis datorită numărului mare de turiști interesați de acesta. Următoarea oprire este la Uplistsikhe, în traducere „Fortăreața lui Dumnezeu”, unde vizităm orașul săpat în stâncă ce adăpostește locuințe și tunele din secolul VII, remarcabile prin stilul lor de cioplire. Tot aici găsim și o biserică de datează din sec. IX. Călătoria continuă spre Mtskheta, locul convertirii georgienilor la creștinism în anul 337, listat în Patrimoniul Mondial UNESCO. Aici vizităm Catedrala Svetiskhoveli, care datează din sec. XI și Mânăstirea Jvari, care datează din sec. VI. După această oprire, ne întoarcem la Tiblisi. Servirea cinei si cazare.

 Ziua 4. Tbilisi
Pentru ziua de astazi am pregătit un program lejer, ce include vizitarea mai multor biserici din Tbilisi. Prima oprire este la Biserica Ortodoxă Sfânta Treime, cea mai importantă biserică ortodoxă din Georgia. Vedem apoi Biserica Metehki, construită în sec. XII în preajma reședinței regale a ctitorului acestei așezărim întâiul rege Vakhtang Gorgasali, a cărui statuie o găsim în zonă. După dejun pornim pe un drum pavat cu cărămidă, spre băile de sulf, unde vizităm Fortăreața Narikala, una dintre cele mai vechi construcții de apărare din oraș.
Vizităm apoi Biserica Anchiskhati, iar spre lăsarea serii facem o plimbare pe principal arteră a orașului, Bulevardul Sota Rustaveli.

 Ziua 5. Tbilisi – Sadakhlo – Haghpat – Sanahin –Dilijan
Începem ziua cu o deplasare la Sadakhlo, frontiera dintre Georgia și Armenia, de unde suntem preluați de ghidul armean cu care vom continua călătoria spre Mânăstirea Haghpat. Cunoscută și ca Haghpatvank, mânăstirea a fost ridicată de Sf. Nishan în sec. X, în timpul domniei regelui Abas I. Mânăstirea este considerată o capodoperă arhitecturală și un important centru de educație în timpul evului mediu, fiind inclusă în Patrimoniul UNESCO în anul 1996. Situl arhitectonic e compus dintr-un amestec unitar de elemente de arhitectură ecleziastic bizantină și vernaculară, specifice regiunii caucaziene.
În continuare ne vom deplasa spre Mânăstirea Sanahin, așezată pe coasta împădurită a Munților Tchantinler, la poalele cărora se află orașul Sanahin. Ansamblul arhitectural din Sanahin este un obiectiv popular, datorită arhitecturii deosebite, foarte avansată pentru perioada în care a fost ridicat. Aici găsim mai multe biserici și capele cu structuri și dimensiuni diferite, care se deosebesc însă prin compoziția artistică și elementele decorative. Vizităm apoi complexul Mânăstirii Haghartsin, ridicat în sec. al XIII-lea, într-o zonă forestieră izolată. Ultima oprire este la Dilijan, o stațiune situată în interiorul unui parc național ce poartă același nume.

 Ziua 6. Dilijan – Sevan – Garni – Geghard – Erevan
Astăzi ne deplasăm spre Lacul Sevan, unul dintre cele mai mari lacuri montane din Eurasia, având o suprafață de 940 kmp. Vizităm Mânăstirea Sevan, situată în Peninsula Akhtamar, unde avem o priveliște unică asupra
lacului care-și schimbă culoarea în funcție de condițiile vremii. Continuăm apoi cu o vizită la complexul din Garni, construit de legendarul rege Tiridat I, în anul 77. Aici a fost reședința regilor armeni din dinastia Arkashide, până în sec. al III-lea. Astăzi complexul adăpostește un vechi templu păgân, încă intact, unicul din perioada precreștină a Armeniei, închinat zeului soarelui Mithra. Găsim aici și ruinele palatului și ale băilor regale, cu frumoase mozaicuri lucrate cu măiestrie în piatră de diferite nuanțe. Următoarea vizită este la Mânăstirea Geghard, unul dintre centrele spirituale de seamă ale Armeniei, care datează din secolele XII-XIII. Aici s-a aflat pentru mult timp sulița sfântă cu care a fost împuns Iisus.

 Ziua 7. Erevan – Tbilisi
Această zi este destinată integral vizitării capitalei Armeniei, Erevan. Orașul este printre cele mai vechi din lume, fiind cu 29 de ani mai vechi decât Roma, leagăn al unei civilizații străvechi. Astăzi este o îmbinare interesantă între nou și vechi, între cultura locală și cea occidental si deși nu este un oraș foarte bogat, este cu siguranță un oraș extrem de viu. Începem turul orașului, care include Piața Republicii, Universitatea de Stat, Parlamentul, Palatul Prezidențial, Opera, dar și Parcul Memorial al Genocidului Armean, dedicat victimelor evenimentului din 1915. Tot aici se află și un muzeu al genocidului. Trecem apoi prin Piața Centrală de Mărfuri, pentru a cumpăra produse specifice zonei și printre care și o mulțime de fructe proaspete și uscate, toate deosebit de gustoase. De aici plecăm spre Etchmiadzin, reședința Patriarhiei Armene, cea mai veche catedrală din lume, numit de locuitori „Vaticanul Armeniei”. Spre seară ne întoarcem în Tbilisi, unde servim o cină cu specific local.

 Ziua 8. Tbilisi – Sighnaghi – Sheki
Astăzi descoperim regiunea Kakheti, recunoscută ca fiind cea mai mare zonă viticolă a țării, unde luăm parte la o degustare de vinuri locale. Călătoria continuă spre Sighnaghi, oraș străvechi cunoscut și sub denumirea de „orașul dragostei”, unde străzile pavate cu piatră și balcoanele clădirilor în stil vechi, georgian, inspiră o doză imensă de romantism. Vedem vechile ziduri de apărare ale orașului, vechea biserică Alzani și Muzeul de Pictură Niko Pirosmani. Din
acest oraș așezat la o altitudine de 790 m putem observa contrastul dintre versanții văii Alazani și crestele semețe ale masivului Caucazul Mare, ce strajuiesc valea.
În continuarea zilei ne îndreptăm spre Lagodekhi, granița dintre Georgia și Azerbaidjan, de unde ne continuăm drumul spre Kish, un sat unde se află cea mai veche biserică din Caucaz, biserica albaneză Sf. Elisei, ridicată în sec. I. Plecăm apoi spre Sheki, perla turismului azer, un oraș micuț dar deosebit, datorită așezării sale pe culmire împădurite ale masivului Marele Caucaz. Seara ne vom caza la un hotel din zonă.

 9. Sheki – Samaka – Baku
Continuăm descoperirea Azerbaidjanului, făcând prima oprire la Palatul de Vară Sheki Khan Palace. Ridicat 1797 de către Muhhamed Hassan Khan, palatul este apreciat pentru frescele și vitraliile sale, deosebit de impresionante și de bine păstrate. Acesta a fost introdus în Patrimoniul UNESCO în anul 1998. De aici ne deplasăm spre Samaka, pentru a vizita Cimitirul Yeddi Gumbaz, unde se află trei mausoleuri ce s-au conservat până în ziua de azi. Cel mai vechi dintre aceastea datează din 1810 și a fost construit pentru familia khanului Mustafa, ultimul dintre khanii Shamakhi. După vizitarea acestui obiectiv ne vom deplasa spre Baku, unde vom petrece noaptea.

 10. Baku – Gobustan – Baku
Astăzi vom descoperi orașul Baku, capital Azerbaidjanului și totodată cel mai mare oraș din stat. Vizităm mai întâi orașul vechi Iceri Seher, cu clădiri ce prezintă particularități ale culturilor shirvani, arabă, otomană, persană și rusă. Următoarea vizită este la Turnul Fecioarei, unul dintre cele mai importante obiective istorice azere, prezent pe una dintre bancnote. Aici se află și un muzeu al istoriei Azerbaidjanului. În imediata sa apropiere descoperim Palatul Shirvan, una dintre perlele arhitecturii azere si un important loc de închinaciune al musulmanilor din zona. Tot în apropiere gasim si Aleea Martirilor si Mausoleul, care cinstesc memoria victimelor razboiului dintre azeri si rusi, dar si dintre azeri si armeni.
Plecam apoi spre Parcul National Gobustan, un muzeu unic în aer liber, care are si o priveliste minunata spre Marea Caspica. Acesta este renumit pentru desenele sale rupestre din neolitic, unde se afla peste 4000 de inscriptii vechi de mai bine de 12000 de ani. Desenele deosebit de bine conservate înfatiseaza populatii antice care calatoresc pe nave de stuf, barbati care vâneaza antilope si tauri salbatici, femei care danseaza, ilustrând în general viata si obiceiurile oamenilor din acea vreme. De aici, ne vom întoarce la hotel.

 11. Baku – Bucuresti
Dupa micul dejun ne mai ramâne timp sa urcam în Turnul Carlton Center (223 m), sa vedem Palatul de Justitie si Centrul Anglo-American. Dupa servirea prânzului mai petrecem câteva ore cu program la dispozitie, dupa care ne îndreptam spre aeroport, unde ne îmbarcam în avion, urmând sa avem o escala în Istanbul si sa ajungem la Bucuresti a doua zi.

De la 995 € + 295 euro (taxe de aeroport)

11 zile – Avion

DATE DE PLECARE 2018:
25.09

DATE DE PLECARE 2019:
25.04

PREŢUL INCLUDE:
• Bilet de avion Bucuresti –Tbilisi şi Baku – Bucureşti, zboruri cu escala (orarul de zbor se poate modifica);
• Taxele de aeroport;
• Transport cu autocar/ microbuz, conform programului;
• 10 nopţi de cazare cu mic dejun în hoteluri de 3-4*;
• 10 mic dejunuri + 1 prânz +3 cine;
• Excursie la Lacul Sevan;
• Transferurile, tururile şi excursiile menţionate în program;
• Taxele de intrare la următoarele obiective turistice: Muzeul Iosif Vissarionivici Stalin, oraşul săpat în stâncă Uplistsikhe, Templul Garni, Parcul Naţional Gobustan, Complexul Shirvanshahs, Biserica Sfânta Treime;
• Asigurare medicală de călătorie şi storno;
• Ghizi locali;
• Conducător de grup român.

NU SUNT INCLUSE ÎN PREŢ

• Taxa de viză + procesare pentru Azerbaijan 45 €/pers (poate suferi modificări până la depunerea actelor), se achită la înscriere;
• Bacşişurile pentru ghizi locali şi şoferi (se achită la faţa locului);
• Excursiile opţionale pentru grup minim de 15 persoane;
• Alte servicii decât cele menţionate în program;
• Taxa de ieşire din ţară, dacă se aplică;
• Taxe foto + video locale (se achită opţional la faţa locului).